Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Norvegijoje alytiškis draugus nustebino lietuviškais Kūčių valgiais

AlytusPlius.lt informacija  •    •  10:57, 2017-12-28
Norvegijoje gyvenantis alytiškis L. Tubys draugus nustebino Kūčių vakariene.
Asmeninio albumo nuotr.

Kai tradicines šventes tenka švęsti ne namuose, galima susikurti namų nuotaiką, pasigaminant tradicinių patiekalų. Tą su keliais draugais ir padarė alytiškis Liubartas Tubys. Šiuo metu Norvegijoje dirbantis ir pirmą kartą ne namuose prie Kūčių stalo sėdęs 29 metų vyras pats kepė kūčiukus ir gamino kitus valgius.

 

„Ruošiau tai, ką visuomet Kūčioms ruošdavo mano mama. Baravykų sriubą viriau pagal močiutės receptą. Draugai buvo labai nustebę, ant Kūčių stalo išvydę sriubą“, - pasakojo Liubartas.

 

Iki šiol jis Kūčioms visuomet sugrįždavo namo, bet šiemet to padaryti nepavyko. Tad kartu su dar keturiais draugais lietuviais, daugiausia alytiškiais, sutarė kartu pasiruošti Kūčių stalą ir susėsti bendrai vakarienei. Kompanija buvo vyriška, nes merginos išvyko šventėms namo.

 

„Sutarėme, kad mes dviese su draugu paruošime šešis patiekalus, kiti du draugai – dar šešis, o vienas draugas pasirūpins visokiais būtinais pirkiniais“, - pasakojo Liubartas, pažadėjęs Kūčių stalui iškepti kūčiukų, išvirti spurgų, baravykų sriubos su  tarkuotais burokėliais, iškepti žemaičių blynų be įdaro, krabų lazdelių ir sūrio lazdelių.

 

Ir viską paruošė!

 

Tiesa, ne viskas pavyko iš pirmo karto. Daugiausia vargo buvo su kūčiukų tešla, kuri nenorėjo iškilti. „Gal kaltos sausos norvegiškos mielės?“ - svarstė Liubartas, Kūčių vakarą daugybę kartų skambinęs mamai į Lietuvą ir klausęs patarimo, ką daryti.

 

Pirmą kartą užminkytą tešlą jam teko išmesti. „Užmaišiau antrą kartą ir įkišau į pašildytą orkaitę, tai truputį pakilo“, - nauja patirtimi, įgyta ruošiant Kūčių valgius, dalijosi Liubartas.

 

Jo draugai pasirinko paprastesnį kelią – sutepė įvairiausių sumuštinių su žuvimi, paruošė mišrainės. Ant lietuviško Kūčių stalo Norvegijoje tradiciškai buvo dvylika patiekalų.

 

Raudonojo vyno butelio vyrai net neatidarė – jis tebuvo stalo dekoracija.

 

Liubarto paruošti patiekalai maloniai nustebino jo draugus, kurie negailėjo pagyrimų. Alytiškis prisipažino, kad jam ir pačiam jie buvo labai skanūs, nors mamos ruošti vistiek būna skaniausi. 

 

„Valgydami prisiminėme kiekvienas savo Kūčias, kurias praleisdavome su artimaisiais, dalijomės tais prisiminimais, o po vakarienės visi susisiekėme su savo giminaičiais“, - apie svetur praleistą gražų vakarą kalbėjo L. Tubys.

 

Prie pat Oslo esančiame Lillestromo mieste gyvenantis alytiškis džiaugiasi, kad į bendrus renginius čia susirenka ir visa lietuvių bendruomenė. Gruodžio viduryje  ji buvo susirinkusi į smagų kalėdinį renginį, kuriam buvo parengtas spektaklis, vaikų koncertas ir, žinoma, atvyko Kalėdų senis su dovanomis. Lietuviška šventė baigėsi lietuviškomis vaišėmis – cepelinais. 

Komentarų nėra
Rekomenduojami video: