Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Jaunimo parke ne tik smagios pramogos, bet ir skanus maistas: paragaukite prancūziškų blynų!

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija  •    •  16:42, 2023-08-17
Eimanto blynų paragauti gali kiekvienas, apsilankęs Alytaus jaunimo parke.
Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

„Kepame prancūziškus blynus, kurių tešloje 4 kartus daugiau kiaušinių ir 3 kartus daugiau sviesto nei įprastuose lietiniuose blynuose. Į šiuos blynus nededame pridėtinio cukraus, tik šiek tiek vanilės“, – ypatingų prancūziškų „Crepe“ blynų recepto ypatumus atskleidžia Tėviškės namų bendruomenės projektų vadovas Eimantas Stoškus.

 

Šių Eimanto blynų paragauti gali kiekvienas, apsilankęs Alytaus jaunimo parke. Čia, šalia Riedlenčių parko, stovi nedidelis vagonėlis su užrašu „Sveikatos baras ant ratų“, iš kurio sklinda malonus kepamų blynų kvapas.

 

„Į blynus dedame įvairių papildomų ingredientų: kumpio su sūriu, šviežiai marinuotų svogūnų, pomidorų. Taip pat siūlome paragauti picą primenančio blyno su pomidorais, mocarelos sūriu ir špinatais. Norintiems ko nors saldžiau, siūlome blynus su bananais ir Alytaus rajono ūkininkų užaugintomis sezoninėmis uogomis“, – apie gaminamų blynų asortimentą pasakoja Eimantas.

 

 

Blynams pagardinti E. Stoškus naudoja ir kiek neįprastus ingredientus – išskirtinius naminius aliejus, džiovintus vaisių ar daržovių miltelius. „Ar kokiame nors restorane Jums ant blynų užpils migdolų ar sezamų sėklų aliejaus? Greičiausiai ne, o mes šiais ir  kitais aukščiausios kokybės aliejais pagardiname visus iškeptus blynus. Be to, į juos beriama „Urbanfood“ gaminamų, visas naudingąsias medžiagas išsaugojusių uogų ar daržovių mitelių“, – priduria Eimantas.

 

Kepti blynus Jaunimo parko lankytojams  pradėta visai neseniai – maisto vagonėlis „Sveikatos baras ant ratų“ čia įsikūrė liepos mėnesio pabaigoje.

 

Paklaustas, kaip gimė mintis apie maisto vagonėlį ir pradėti kepti būtent blynus, Eimantas sakė, kad viskas prasidėjo nuo susitikimo su  šio socialinio verslo idėjos iniciatoriumi, Tėviškės namų vadovu Jonu Eimantu Balaika. „Dar 2019 m. pavasarį,  matydamas socialiniuose tinkluose mano platinamą informaciją apie sveikesnę mitybą, E. Balaika pasikvietė mane pasikalbėti. Tuomet mums kilo mintis su Vietos veiklos grupe parengti projektą, kuris leistų plėtoti socialinį verslą ir neštų grąžos Tėviškės namų bendruomenei“, – pasakoja Eimantas.

 

Pradžioje sukurta internetinės prekybos „Tėviškės namų“ krautuvėlė. Joje buvo platinama produkcija ir tų tiekėjų, su kuriais E. Stoškui teko bendradarbiauti  jau anksčiau, tarp jų – įmonė „Urbanfood“, Leonardo naminis aliejus, „Amberry“ šaltalankių ūkis ir kiti.

 

„Šią ir kitą produkciją ne tik pardavinėjome internetinėje parduotuvėje. Ją vežėme į  įvairius renginius – socialinio verslo muges, miestų šventes, kol neatėjo COVID-19...“ – prisimena Eimantas.

 

Įsismarkavus pandemijai kaip tik vyko naujo socialinio projekto – maisto vagonėlio ant ratų, rašymas, vertinimas. Vėliau sekė įrangos įsigijimas, montavimo ir kiti pasiruošimo darbai.

 

Kodėl blynas ir dar prancūziškas? „Manau, kad pas mus vis dar neatrasta, nors tai viena garsiausių pasaulyje, prancūzų virtuvė. Labai greitai pamėgome greitą maistą – turkų kebabus, italų picas, amerikiečių burgerius, vokiečių dešrainius, o ką mėgstame iš prancūzų? Tikiu, jog tuo gali tapti Crêpes blynas.“ -  atsako Eimantas.

 

Išlieti pirmą didelį prancūzišką blyną anksčiau jų nekepusiam, tačiau gaminti maistą nuo vaikystės mėgstančiam  Eimantui nebuvo sunku, tai pavyko padaryti iš trečio karto.

 

Nuo šios vasaros maisto  vagonėlis pradėjo keliauti po įvairias šventes. Pirmuosius blynus Eimantas kartu su Tėviškės namų bendruomenės savanoriais kepė Alytaus miesto šventėje apsilankiusiems alytiškiams ir miesto svečiams, vėliau – Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos šventėje, kituose renginiuose, o baigiantis liepai  šis vagonėlis įsikūrė Jaunimo parke.

 

Nors alytiškių pamėgtame Jaunimo parke kasdien apsilanko daugybė žmonių, kol kas paragauti prancūziško blyno renkasi tik smalsiausieji. „Galbūt, klientų skaičiui įtakos turi Jaunimo parko specifika – čia žmonės lankosi dar nežinodami apie galimybę ne tik pasportuoti, pasivaikščioti, bet ir sočiau vietoje ar parsinešus į namus pavalgyti“, – svarsto Eimantas ir tiki, kad verslas įsibėgės, kai alytiškiai, daugiau sužinoję, paragavę, pamėgs šiuos išskirtinius su sveikatinančiais produktais gaminamus blynus.

 

 

Juk Jaunimo parkas, anot Eimanto –  puiki vieta. „Prisimenu parką nuo tarybinių laikų griūties, kuomet jis buvo visiškai apleistas. Tuo metu viskas buvo griaunama ir laužoma. Kai dar mokiausi vidurinėje mokykloje, būdavo baisoka pro jį  praeiti, nes čia  laiką leisdavo ir agresyviai nusiteikęs jaunimas. Dabar situacija visiškai pasikeitusi – jaunimas čia mielai sportuoja, važinėja  paspirtukais, žaidžia krepšinį ar tinklinį. Atsiradus vaikų žaidimų aikštelei parkas tapo dar gyvesnis – čia mielai laiką leidžia tėvai kartu su vaikais“,  – teigia Eimantas ir priduria: „Šio parko pirmuosius medžius sodino ir mano tėvai su klasiokais bei kiti tuometinės 6-osios vidurinės, dabartinės Putinų gimnazijos, moksleiviai.  O štai dabar, man ir mano draugams gera tokį parką matyti ir šių didžių medžių pavėsyje pailsėti, nuo kaitros pasislėpti“.

 

Dabar Jaunimo parko medžių apsuptyje, maisto vagonėlyje, kepami išskirtiniai prancūziški blynai, prie jų siūloma atsigaivinti iš Alytaus rajone auginamų šaltalankių gaminama gira ar fermentuota gauromečio arbata.

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Web puslapių adresai ir el. pašto adresai automatiškai tampa nuorodomis.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai