Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Jurgio turgeliai. Onutė su Jonu Merkinės miškuose gūžinėjo ir baravykus rovė

Jurgis Kochanskas  •    •  10:36, 2024-10-27
Jotvingių turguje Varėnos krašto grybautojai Onutė ir Jonas Kasiulynai pasirodė su puikiu vėlyvo rudens baravykų ir kitokių grybų laimikiu – kirmičių nebuvo.
Jurgio Kochansko nuotr.

Spalio  pabaiga padiktavo tris darbus: užraugti kopūstus , pasodinti česnakus ir aplankyti kapus. Darbus paspartino Alytaus turgeliai, užkrovę prekystalius baltagūžių dėžėmis, žieminių česnakų sodinukais ir prekyviečių aikštes nukloję kilimais chrizantemų.

 

Kas dar įdomaus naktiniame Kaniūkų, Alytaus Jazminų ir Jotvingių turgeliuose, šeštadienį domėjosi portalo „Alytusplius“ korespondentas Jurgis Kochanskas.

 

Ar dedeklė vištaitė, ar maišas grūdų – 10–11 eurų

 

Bobų vasara dar džiaugiasi spalio auksiniu  galu, o ankstų rytą Kaniūkų turguje jau reikia pirštinių ir vilnonių kojinių. Pastarųjų jau primezgė Jotvingių turgaus žolininkė ir mezgėja Janina Romaškienė.

 

Jotvingių turgaus žolininkė ir mezgėja Janina Romaškienė sako, kad vilnonės kojinės geriau nei žolelės saugo sveikatą.

Kaniūkų turguje pardavėjams striuka, o pirkėjai nešąla, griebia ko reikia ir važiuoja namo.

 

Pagrindinė prekė – grūdai. Maišas (50 kg) miežių – 10, kviečių – 11, maišelis (40 kg) kukurūzų – 15, traiškytų kukurūzų – 16 eurų, 30 kg traiškytų kukurūzų ir kviečių – 12 eurų.

Alvydas Jasionis karveliams ir vištoms nusipirko traiškytų kukurūzų ir kviečių lesalo.

 

Maišas (40 kg) rugių – 8, žirnių – 12 eurų. Maišas (50 kg) kvietrugių – 10 eurų. Karvelių lesalas – 1 kg vikių – 1 euras. Avižos (40 kg), geresnės, prastesnės – 8 eurai.

Kaniūkų turguje ankstų rytą pirkėjai jau šniukštinėja geresnių grūdų

 

Nemunaičio paukštininkai į Kaniūkus atvežė čekiškų dedeklių vištaičių ir baltų lehornų. Pusmetinės – 11, pusmėnesiu jaunesnės vištaitės – 10 eurų.

 

Luksnėniškis Robertas skundėsi, kad jo višteles išnešiojo lapės, 4 gaidžius pats turi, bet šie nededa kiaušinių.

 

„Lapės, kiaunės ir šeškai –  mūsų draugai“, – juokaudama eiliavo paukštininkė Jurgita ir prigaudė Robertui vištaičių, kurių skiauterės raudonos ir netrukus dės kiaušinius.

 

Kaniūkų turgaus vadovas Gintas Sabonis sakė, kad šeštadieninis turgus juda kruta ir krutės, kol jo žmonėms reikės. Spalio prekė – smagi kopūstų tarka, tik 22 eurai.

 

Kaniūkų turgaus vadovo ir prekiautojo Ginto Sabonio rankose smagi medinė kopūstų tarka.

 

Mėnulio delčia į statines grūda kopūstus

 

Žinovai aiškino, kad raugintiems kopūstams spanguolės, litras 4,5 – 5 eurai, skonio neduoda, jos tik dėl vaizdo. Jei valgydamas sutraiškai raudonukę, skani rūgštelė iki paširdžių nusmelkia.

 

Druska, šiek tiek cukraus, morkų, kmynų sauja ir vitaminų visai žiemai. Raugia kopūstus, kas netingi. Dzūkai labai mėgsta raugintus kopūstus su sėmenų aliejumi, o kopūstienės neįsivaizduoja be virtų bulvių su lupena.

 

Mėnulio delčia Alytaus turgeliuose gerokai patuštino ūkininkų kopūstų derlių. Kilogramas baltagūžių 60 centų. Prekybos centruose, mačiau, kopūstų galvos vienu centu pigesnės.

 

Jazminų turguje Vankiškių kaimo ūkininkas Valdas Simanavičius sako, kad metai sausi, kopūstų derlius, palyginti su pernai metais, kuklesnis. Jo atvežti kopūstai dar „gyvi“, tik iš lauko, peiliu apkapoti lapai, pagražintos galvos keliauja tiesiai į pirkėjų maišą.

 

„Kiek atsivežu, iki pietų jau nėra. Didžiausios  3-4 kilogramų galvos“,– parodė savo daržų kopūstus rekordininkus Valdas.

Jazminų turguje Vankiškių kaimo ūkininkas Valdas Simanavičius ruošia pirkėjams baltagūžių kopūstų galvas – penkios dienos ir išrūgę.

Daržovės turguje nepigios, nors jomis užversti ir prekybos centrai. Skirtumas yra. Šį rudenį Alytuje prie mašinų gamyklos spaudžiau savo sodo obuolių ir morkų sultis. Spaudėjas sakė, kad matosi tikros morkos, spaudžiant kvepia visas cechas.

 

„ Kai atveža rezginę plautų iš krautuvės – ne tas“,– pastebėjo vyras.

 

Turgeliuose kilogramas bulvių 60–80, maišais – 50–60 centų. Kilogramas žieminių česnakų sėklos – 5–8 eurai. Ir tuos turime sukišti į žemę, kol delčia, iki lapkričio pradžios.

 

Kilogramas vietinių obuolių 40–60  centų, itin gražių – 1 euras.

 

 „Labai skanios kriaušės ir geri gražūs obuoliai“, – didelių bėdų su derliumi neturi Praniūnų kaimo sodininkė Anelė Pangonienė. Šeštadienio rytą ji su savo vyru Juozu atvežė į Jotvingių turgų daug skanių kriaušių, vilniečiai iškart dvi dėžes nupirko, kilogramas 1 euras, sakė valgys iki Kalėdų.

 

Jaučio liežuvis iš piniginės traukia jau 10 eurų

 

Turguje kilogramas jaučio liežuvio – 9–10 eurų. Baigėsi iškylos, todėl atpigo kiaulienos sprandinė, kilogramas 7,5 euro.

 

Šeimininkės suskubo pačios pasigaminti šaltienos. Kilogramas kiaulės kojų, šnipo – 2,5 euro, karkos – 3 eurai. Populiarios kiaulių ausytės. Kiaulių uodegos jau praeitis, jų tik senolės kartais paklausia.

 

Vasara ar žiema turi pirkėjų sūdytos vytintos ir rūkytos mėsos gaminių, ypač dešrų, pardavėjai Gintas Jakas ir Egidijus Danisevičius. Pastarasis įkūręs MB „Lašinukas“. Vyrai apie 20 metų darbuojasi Jazminų turgaus mėsos paviljone.

Jazminų turguje jau 20 metų darbuojasi mėsos pardavėjai Gintas Jakas ir Egidijus Danisevičius.

Turguje kilogramas sūdytų lašinių – 9–11 erų. Prekybos centruose lašinių su svilinta odele negausi.

 

Nuo žaliuokių kvapo cikriems dzūkams net silpna pasidaro!

 

Ankstų šeštadienio rytą, nešini kibirais grybų, Jotvingių turguje pasirodė Varėnos krašto grybautojai Onutė ir Jonas Kasiulynai.

 

„Jau miški nėra grybų, paskuciniai,– ant prekystalio Onutė dėliojo krūveles baravykų, makavykų, kazlėkų ir „vištukių“.– Cik 3 žaliuokes radau“.

 

Grybautojai gūžinėjo miškuose aplink Merkinę.

 

Geriau sekėsi grybauti Jazminų turguje įsitaisiusiai Jūratei. Ji užtiko gražių geltonų žaliuokių, na, ir baravykų, kitų grybų. Miško gėrybes išdėliojo indeliuose: baravykai – 6, makavykai, „vištukės“ – 3, indelis žaliuokių – 4 eurai.

 

„Rudmėsių tik trejetą radau, prekystaliui papuošti“, – sakė Jūratė. 

Jazminų turguje grybautoja ir spanguolių rinkėja Jūratė. Ji nustebino turgaus lankytojus žaliuokėmis.

 

Turguje gardžiausiai kvepia žaliuokės, praeinant cikriems dzūkams net silpna pasidaro!

 

Artėja Vėlinės...

 

Anądien Iš Jazminų turgaus ūdrijiškiai ūkininkai išsinešė žalių it samana viržių – žalios spalvos populiariausi, juos dar rugsėjį pradėjo pirkti – išpirko. Šiomis dienomis turguje jų su žiburiu nerasi.

 

Žydinčių viržių vazonėlis – 2–4 ,įvairių spalvų, gražiausių chrizantemų – 5–8, puošnių karališkųjų – 10–15 eurų.

Gėlių karalystė Jazminų turguje. Gražių karališkųjų chrizantemų išaugino Strielčių kaimo gėlininkė Lina Rutkauskienė. 18 žiedų vazonėlis – 15, kuklesnis kupstas karališkųjų chrizantemų – 10–12 eurų.

 

Pirkėjai ilgai renkasi, puošia artimųjų kapus su išmanymu, neperkrauna. Gėlė, papildyta žvakės liepsnele ir malda, geriausias išėjusiųjų pagerbimas.

 

Vėlinių dieną pirmąkart artimieji papuoš ir mano mylimos uošvės, bene seniausios Alytaus gyventojos, Uršulės Veteikienės kapą. Senolė pastaruosius 10 metų gyveno Alytuje ir sulaukė beveik 107-erių, palaidota Utenos krašte netoli gimtinės Saldutiškyje.

Rekomenduojami video:

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Web puslapių adresai ir el. pašto adresai automatiškai tampa nuorodomis.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai