Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Naujovė Alytuje – plaukimo pamokos mažiesiems: ir įgūdžiai, ir neišdildomos emocijos

Raimonda Bernatavičienė  •    •  9:39, 2022-02-21
Įstaiga „Moku plaukti“ Alytuje vaikams organizuoja plaukimo pamokas.
AlytusPlius.lt nuotr.

Alytaus šv. Benedikto gimnazijos baseine vakarais klega vaikų juokas. Jau tris savaites mažieji čia renkasi į plaukimo pamokas. Tokią naujovę Dzūkijos sostinėje 5-10 metų vaikams siūlo įstaiga „Moku plaukti“. Vaikai dar prieš pamoką jau suguža prie baseino durų. Toks mažųjų entuziazmas džiugina trenerius, kadangi, kaip sako „Moku plaukti“ atstovai – labai svarbu, kad vaikams patiktų ir jie norėtų čia sugrįžti. Tai rodo, kad einama teisinga linkme.

 

„Dirbdami vadovaujamės dviem svarbiais kriterijais. Mūsų pagrindinis prioritetas yra saugumas. O kitas esminis dalykas – tai siekis ir noras, kad mūsų teikiama mokymo plaukti paslauga vaikui būtų smagi“, - sakė įstaigos „Moku plaukti“ vadovas, ilgametis plaukikas Paulius Jonavičius.

 

Jo teigimu, „Moku plaukti“ tikslas nėra paruošti profesionalius sportininkus. Čia vaikų laukia pati pradžia, suteikiami visi įgūdžiai, kurių reikia pradedančiajam. Kaip pabrėžia įstaigos vadovas, plaukti besimokantis vaikas neturi išsigąsti. Siekiama, kad užsiėmimai teiktų džiaugsmą, jog mažasis plaukikas pats norėtų išmokti plaukti ir lankyti pamokas. O galbūt kažkada ateityje jis jau eitų ir į didįjį baseiną, siektų sportinių laimėjimų.

 

 

Vilniuje ir Kaune plaukimo pamokas bei stovyklas organizuojanti „Moku plaukti“ komanda džiaugiasi, kad trečiasis miestas, kuriame startavo jų veikla, yra būtent Alytus.

 

„Vertinome galimybes, nes kai kur tiesiog trūksta baseinų, reikiamos infrastruktūros, o Šv. Benedikto gimnazijoje esantis baseinas puikiai atitiko mūsų lūkesčius. Džiaugiamės, kad pavyko sutarti ir galime pamokas vesti būtent čia, kadangi mažiesiems mokytis plaukti šis baseinas labai palankus“, - kalbėjo P. Jonavičius.

 

Kaip sakė „Moku plaukti“ projekto vadovė Stela Stakelė, nors įprastai vaikai mokytis plaukti pradeda nuo 7 metų, Šv. Benedikto gimnazijos baseinas yra negilus, šiltas, nedidelis, tad čia – puikios galimybės pirmuosius žingsnius plaukimo link žengti ir mažiesiems nuo 5-erių. Beje, būtent 5-6 metų amžiaus vaikai yra tie, kurie neseniai startavusias plaukimo pamokas Alytuje lanko gausiausiai.

 

„Su jais dirba kompetetingi treneriai, visuomet budi ir gelbėtojas. Mažiausiems yra padedama susiruošti, susirinkti daiktus. Norime, kad kiekvienas jaustųsi jaukiai. Grupės sparčiai pildosi. Smagu, kad prisijungia vis daugiau vaikų, kurie po pamokų kurso jau tikrai žinos, kaip saugiai elgtis vandenyje, kad ir kur bebūtų“, - sakė S. Stakelė.

 

 

Užsiėmimų metu mokymas vyksta įtraukiančia žaidimų forma. Mokomasi susipažinti su vandeniu, panirti po juo, pasivaikščiojama baseine, priprantama prie aplinkos. Kada jau nebelieka baimės, žaidimai tampa sudėtingesni, skiriamos užduotys. Kai vaikas atsipalaiduoja, geba panirti po vandeniu, pereinama ir prie mokymosi plaukti etapo.

 

„Moku plaukti“ bendradarbiauja ir su Lietuvos plaukimo federacija, su kuria šiuo metu rengia mokymo plaukti metodiką, kuri bus naudojama ir plaukimo pamokose Alytuje. Siekiama, kad ateityje šia bendra metodika naudotųsi treneriai visoje Lietuvoje. Taip pat ketinama parengtą metodiką pateikti vertinti Tarptautinei plaukimo federacijai (FINA).

 

 

Plaukimo pamokos Alytuje, Šv. Benedikto gimnazijos baseine, vyksta du kartus per savaitę, pasirinktu laiku. Grafikas lankstus, užsiėmimai organizuojami po darbo, nuo 17 iki 20 valandos. Pamokos trukmė – 45 minutės. Su vaikais dirba vietiniai, profesionalūs treneriai iš Alytaus. Planuojama, kad pamokos vyks iki birželio 23 dienos. Vasaros metu Alytuje vaikams ketinama organizuoti ir plaukimo stovyklas, kurios jau vykdomos Vilniuje ir Kaune.

 

 

„Moku plaukti“ komandos pasiteiravus, po kiek laiko vaikai jų pamokose išmoksta plaukti, P. Jonavičius tvirtino, kad jeigu jis pasakytų apibrėžtą terminą, būtų nesąžiningas žmonių atžvilgiu, nes konkretaus laiko tiesiog nėra.

 

„Visi žinome, kad vaikai yra individualūs, su skirtingais gebėjimais. Kas vienam pavyksta greičiau, kitam galbūt užtrunka šiek tiek ilgiau. Iškart įvyksiančio stebuklo pažadėti negali niekas, tačiau mes, savo ruožtu, darome viską, kad kiekvienas mūsų plaukimo pamokose pasiektų savo asmeninius stebuklus ir laimėjimus“, - teigė P. Jonavičius.

 

Registruotis plaukimo pamokoms ir rasti visą reikiamą informaciją galite čia: MOKU PLAUKTI

 

Moku plaukti | Facebook