Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Sudaužyti daiktai sumanios alytiškės rankose virsta meno kūriniais

Ina Grigūnaitė - Skrabulienė  •    •  9:56, 2019-03-16
V. Skominaitė Guell mozaikų parko terasoje Barselonije. (Asmeninio archyvo nuotr.)
AlytusPlius.lt nuotr.

Alytiškė Violeta Skominaitė – moteris, turinti išskirtinį hobi. Daugybę metų ji domėjosi mozaikomis, kaupė žinias apie šį meną, kol galiausiai pati pabandė kurti.

 

Pirmieji nedrąsūs bandymai nustebino pačią kūrėją ir ji visa širdimi paniro į šią veiklą. Pastaruoju metu moters galvoje gimsta tiek kūrybinių sumanymų, kad vos spėja juos įgyvendinti.

 

,,Mozaikomis domiuosi beveik dvidešimt metų, bet pati intensyviau jas kurti pabandžiau prieš keletą mėnesių ir negaliu sustoti. Tiek minčių, tiek idėjų knibžda galvoje“, -  sako Violeta. Anglų kalbos mokytoja dirbanti moteris pastaruoju metu visą savo laisvą nuo darbo laiką skiria mozaikoms kurti.  

 

Pirmieji darbai.

 

Alytiškės namuose visi sudaužyti ar įskelti daiktai virsta meno kūriniais – mozaikomis. Violeta ir  savo draugų, pažįstamų prašo neišmesti, o jai atiduoti skilusias ar nereikalingas keramikines plyteles, butelius, stiklainius, lėkštes  ir kitus dūžtančius ir skylančius daiktus. Šias medžiagas moteris skaldo dar smulkiau ir jas panaudoja kurdama naujus kūrinius.

 

Visą savo laisvą nuo darbo laiką V. Skominaitė skiria mozaikoms kurti.  

 

Moters namuose galima išvysti keliasdešimt jos sukurtų ir mozaika dekoruotų kūrinių: vazų, paveikslų, vazonų, pakabukų ir kitų praktinių dalykų. 

 

Mozaikų kūrimas – kaip meditacija

 

Per keletą mėnesių sukūrusi kelias dešimtis darbų moteris dabar šiam pomėgiui skiria visą savo laisvą laiką ir jaučiasi atradusi save. ,,Mozaikų kūrimas man – kaip meditacija. Dėliojant mozaikas, pasitraukia problemos, rūpesčiai, o kiekvieno darbo rezultatas būna netikėta staigmena man pačiai“, - prisipažįsta pašnekovė.

 

Kiekvieno darbo rezultatas-staigmena pačiai kūrėjai.

 

Ji paprastai paaiškina, kas yra mozaika. Tai - piešinys, kuriame vaizdas kuriamas iš įvairių medžiagų: keramikos, stiklo, akmens, metalo, medžio, panašios formos ir tekstūros gabaliukų. Šie sutvirtinami skiediniu, vašku, mastika, klijais. Moters teigimu, mozaikos daromos ant didelių plokščių paviršių, pvz., sienų, grindų ar lubų, tačiau mozaika gali būti dekoruojami ir nedideli objektai. 

 

Mozaikų kūrėja prisimena, kad pirmąsias mozaikas sukūrė prieš 17 metų. Tuomet jos namuose vyko remontas. Virtuvę ir dabar dar puošia mozaikomis dekoruotos sienos, koridoriaus grindis irgi puošia mozaikos intarpas. Tada  dar pradedančiai menininkei idėjas įgyvendinti padėjo remonto darbus atlikęs kūrybingas statybininkas. 

 

Virtuvę puošia mozaikomis dekoruotos sienos.

 

Įkvėpimo sėmėsi kelionėse

 

Meniškos sielos moteriai mozaikos patiko visada. Susižavėjo jomis  jau daugiau kaip prieš dvidešimt metų. Įkvėpimo būsimai kūrybai  Violeta  sėmėsi kelionėse. Bordo mozaikų muziejuje, esančiame Tunise,  ji išvydo vieną didžiausių romėnų mozaikų kolekciją.  Barselonoje moteris aplankė Batllo skeletų namą, kurį restauravo mozaikų modernizmo pradininkas Gaudi. Iš mozaikų sukurtas namas moteriai paliko neišdildomą įspūdį.

 

Aplankius to paties menininko iš mozaikų sukurtą Guell parką moters susižavėjimui nebuvo ribų.

,,Iš mozaikų sukurtas namas ir parkas buvo didžiausi įkvėpimo šaltiniai, paskatinę pačią kurti“, - atskleidžia Violeta.  Įvairiose šalyse pamatytas mozaikas moteris visada įamžina, stabteli jomis pasigėrėti.

 

Užsiregistravusi amerikiečių sukurtame socialiniame tinkle ,,Pinterest“, moteris jame rado ne tik įspūdingų darbų pavyzdžių, bet ir mokymų, kaip kurti mozaikas.  Šiame tinkle Violeta su kitais menininkais gali pasidalinti ir savo sukurtais darbais.

 

Kiekvieną dieną minėtame internetiniame tinkle gaunanti daugybę kitų menininkų sukurtų mozaikų pavyzdžių moteris degte dega įkvėpimu pati kurti.

 

,,Užsienyje mozaikos yra vertinamos labiau nei Lietuvoje. O ir mozaikų kūrėjų yra daugiau“, - pasakoja moteris. Šie meno kūriniai yra labai brangūs, gali kainuoti ir  keliasdešimt  tūkstančių eurų.

 

Įgijusi praktinių žinių ir kupina polėkio moteris pagaliau ryžosi pati kurti. Pirmieji nedrąsūs bandymai nudžiugino pačią kūrėją. ,,Supratau atradusi veiklą, teikiančią daug džiaugsmo ir pasitenkinimo“, - atvirauja Violeta.

 

Ji prisimena, kaip kilo mintis sukurti pirmą kūrinį.  ,,Nuskėliau netyčia gražaus butelio kampą. Buvo gaila išmesti, tad jį prikėliau naujam gyvenimui – sukūriau mozaiką“, - šypsosi pašnekovė. Neseniai moteris mozaika dekoravo kėdutę, ant kurios  atšilus orams balkone sėdės semdamasi įkvėpimo naujiems darbams.

 

Nelengva rasti kūrybai reikalingų įrankių bei medžiagų

 

Mozaikų kūrimas Violetai - nors ir labai malonus, bet nelengvas procesas. Ši veikla pirmiausia reikalauja fizinių jėgų, nes tenka pjaustyti plyteles, skaldyti indus. Be to, Lietuvoje, kadangi mozaikų kūrėjų  yra labai mažai,   nelengva rasti ir kūrybai reikalingų įrankių bei medžiagų. ,,Labai džiaugiuosi, kad turiu draugų užsienyje. Jie man parūpina reikiamų įrankių darbų kūrimui“, -  šypsosi moteris.

 

Violeta negali atsidžiaugti neseniai iš draugo, gyvenančio Anglijoje, gavusi mozaikines reples, kurių dėka dabar gali kurti dar įvairesnius darbus. Mozaikų kūrėja pasakoja, kad vieno nesudėtingo darbo sukūrimas gali užtrukti iki penkių dienų.

 

Kūrybinga moteris turi ir kitų pomėgių. Jaučia didelę aistrą kelionėms. Ji yra aplankiusi per 50 šalių. Kiekvienais metais keliauja. ,,Kelionėse semiuosi įvėpimo kūrybai. Domiuosi kitų šalių kultūra, menu, gamta. Jaučiu, kaip kelionės plečia mano akiratį“, - pasakoja Violeta.

 

Pastaruoju metu daugiausia dėmesio skirianti mozaikų kūrimui moteris ateityje svajoja surengti savo darbų parodą.

 

 

 

 

 

Komentarų nėra