Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Senamiesčio skvere alytiškiai uždegė atminimo žvakes artimiesiems

Raimonda Andriulionytė  •  raimonda@alytusplius.lt  •  8:52, 2017-08-26
Šiemet Alytuje vyko jau penktosios Vidurnakčio eitynės.
AlytusPlius.lt nuotr.

Alytaus miesto Senamiesčio skverą penktadienį vakare nušvietė žvakių šviesa. Jas Anapilin iškeliavusiųjų artimųjų atminimui uždegė  tradiciškai Alytuje vykusių Vidurnakčio eitynių dalyviai. Prisijungę prie kultūrinės akcijos jie ne tik prisiminė sau brangius žmones, bet ir tiems, kurių jau nebėra, rašė jautrias žinutes.

 

Laiškus artimiesiems žmonės kartu su uždegtomis žvakutėmis paliko prie fontano. Žvakelės nušvietė ir taką link Laiminančio Kristaus paminklo, esančio prie Šv. Angelų bažnyčios.

 

 

„Vidurnakčio eitynės – kultūrinė akcija, skirta palaikyti su netektimi susidūrusius bendruomenės narius, kurie gedi, išgyvena sunkias akimirkas. Tokiems žmonėms bendruomenės pagalba  ir palaikymas yra labai svarbūs“, - apie akcijos tikslą kalbėjo VšĮ „Tėviškės namai“ direktorius , eitynių organizatorius Eimantas Balaika.

 

Šiemet, jau penktą kartą vykstančios eitynės – kitokios nei prieš tai buvusios. Eisena nusidriekė ne tik nuo Miesto sodo iki Senamiesčio skvero, bet  apėmė ir daugiau erdvių.

 

 

„Norėjome, kad akcijoje dalyvautų , susivienytų kuo daugiau žmonių, todėl šiemet gyventojai prie eisenos galėjo prisijungti iš trijų skirtingų vietų: Alytaus sporto ir rekreacijos centro, „Žuvinto“ ir Alytaus miesto savivaldybės.  Distancija buvo kur kas ilgesnė nei anksčiau, tačiau žinia apie tai, kaip svarbu palaikyti dėl artimojo netekties išgyvenantį žmogų  pasklido dar plačiau, palietė dar daugiau alytiškių“, - apie šiųmetės akcijos pokyčius pasakojo E. Balaika.

 

Pasak jo, tradiciškai Vidurnakčio eitynės turi ir dar vieną svarbų tikslą. Jos ne tik pagerbia Anapilin išėjusiųjų atminimą, kviečia susitelkti jų artimuosius, bet ir ragina palaikyti hospiso (paliatyviosios pagalbos namų) idėją.

 

 

„Pernai Alytaus miesto savivaldybės taryba vienbalsiai pritarė hospiso steigimui Alytaus mieste, tačiau jiems kilo klausimų, kaip mes išlaikysime tokią instituciją. Šiuo metu Sveikatos ministro įsakymu yra sudaryta darbo grupė. Jos nariai kalbasi su Ligonių kasų, Sveikatos ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais apie tai, kaip pakeisti  įstatymą, kad jame atsirastų ir hospisų klausimas.

 

Hospisas iki šiol nėra įteisintas sveikatos sistemoje kaip atskira institucija. Nuo 2007 metų įstatymas buvo mažai keičiamas, ir paliatyviosios pagalbos prieinamumas yra gerokai apribotas. Tikimės, kad pasikeitus įstatymui, situacija taps kitokia“, - apie planus, kurie turėtų paspartinti hospiso atsiradimą Alytuje, pasakojo E. Balaika.

 

 

Taip pat šiuo metu Alytaus miesto ir rajono gyventojai kviečiami pasirašyti peticiją, kurios tikslas – paraginti savivaldybių vadovus prisidėti prie hospiso steigimo. Tai galėjo padaryti ir Vidurnakčio eitynių dalyviai.

 

„Tai gali būti pagalba suteikiant patalpas, skiriant dalį finansavimo, nes Sveikatos ministerija, Ligonių kasos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija negalės šimtų procentų užtikrinti hospiso išlaikymo. Todėl reikalingos ir savivaldybių, ir bendruomenės pastangos tam, kad tikslas būtų pasiektas, ir hospisas sėkmingai funkcionuotų“, -  sakė E. Balaika.

 

 

Apie hospiso steigimą buvo kalbama ir Vidurnakčio eitynių dalyviams susirinkus galutinėje eitynių „stotelėje“ – Senamiesčio skvere. Čia alytiškiai galėjo pasiklausyti paramos koncerto, jiems buvo įteikti dalyvavimą akcijoje simbolizuojantys medaliai, surengtas lazerių šou.

 

Komentarų nėra
Rekomenduojami video: