Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Jaunimo parke grikiai nežydės, bet grikių blynais kvepės!

Raimonda Andriulionytė  •  raimonda@alytusplius.lt  •  8:03, 2017-09-08
Grikių šventė Alytuje – rugsėjo 8 d. Jaunimo parke.
AlytusPlius.lt nuotr.

Didelio susidomėjimo sulaukusi Grikių šventė rugsėjo 8 d., 15 val., alytiškius vėl sukvies į Jaunimo parką. „Ką veikti bus ir mažiems, ir dideliems“, - žadėjo renginį organizuojantys Kraštotyros muziejaus darbuotojai, spaudos konferencijoje ne tik pristatę šventės programą, bet ir vaišinę grikiniais blynais.

 

„Tokių blynų ir kitų grikinių skanumynų bus galima paragauti ir šventės metu, rugsėjo 8 dieną. Jau penktus metus tęsiame šią gražią tradiciją – organizuojame Grikių šventę. Tai – unikalus renginys. Niekur kitur Lietuvoje tokia šventė nevyksta. Čia susirenka įvairaus amžiaus ir pomėgių žmonės, ir kiekvienas jų randa sau kažką įdomaus, savito“, - sakė  renginio organizatorė ir kuratorė, muziejininkė Ona Sakevičienė.

 

Šiemet Grikių šventė taps tarptautinė. Jaunimo parke koncertuos ne tik kolektyvai iš Lietuvos, bet ir svečiai iš JAV – iš Los Andželo atvykęs duetas „Jim & Sam “. Ši grupė pasirodys vakare, apie 19 valandą. O prieš tai alytiškiams pasirodymus surengs dzūkų kolektyvas „Šilagėlė“, Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“, Varėnos rajono Matuizų folkloro kolektyvas „Verbena“, Rasa Serra su Sauliumi Petreikiu.

 

Mėgstantys muziką laiką galės leisti prie scenos. Pageidaujantys aktyvių užsiėmimų bus kviečiami dalyvauti Grikiadoje. Čia bus galima savo jėgas išbandyti grikšaškių turnyre, rankos taiklumą pasitikrinti baudgrikėse, o pakonkuruoti, kas greitesnis – grikvaržybėse. Šventės dalyviams taip pat bus siūloma pašaudyti iš lanko.

 

Alytiškiai ką veikti ras ir meniniame miškelyje. Čia bus galima pasigaminti lėlę grikinukę. Užsiėmimus ves Gintarė Markevičienė. O Vitolda Stragienė lino raižinio spaudiniu margins atvirukus.

 

Veiklos netruks ir norintiems  daugiau sužinoti apie sveiką gyvenimo būdą, grikio naudą sveikatai. Jaunimo parke vyks penkios skirtingos paskaitos.

 

Aktyvų teorinį-praktinį užsiėmimą „Grikis prie grikio sveikatos labui“ ves Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė. Praktinę paskaitą „Pažinkime Dzūkijos vaistažoles. Grikių nauda žmogui“ skaitys vaistininkas-žolininkas, Žolinčių akademijos viceprezidentas Marius Lasinskas,. Arūnas Jonuškis, klubo „Kelias į save“ vadovas, ves paskaitą „Su Džok terapija, gydymas sėklomis ir grikiais“. Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė skaitys paskaitą-diskusiją „Mažas grūdelis – didelė nauda“, kurios metu bus galima padegustuoti žaliavalgiškų kokteilių su grikiais.

 

Šiais metais susirinkusių lauks ir naujovė – su Jaunimo parku ir jame esančiomis skulptūromis supažindins pasivaikščioti pakviesiantis muziejininkas Giedrius Bernatavičius.

 

„Norėjome, kad veiklos netrūktų kiekvienam. Kas klausysis koncerto, kas sportuos, o kiti semsis žinių apie naudą sveikatai ar pasiners į meninius užsiėmimus“, - sakė Alytaus kraštotyros muziejaus Informacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Irma Žvinakienė.

 

Kaip teigė muziejaus direktorė Audronė Jakunskienė, Grikių šventės idėja gimė iš noro alytiškiams pasiūlyti kažką naujo.

 

„Visada ieškojome būdų, kaip gyventojams pateikti įdomių dalykų, renginių. Anksčius rengdavome amatų šventes, bet jos plačiai paplito ir kituose miestuose, supanašėjo. O grikių šventė – tik pas mus. Norėjome parodyti, kad grikis, kurį mielai augina dzūkai, gali būti naudingas ir kūnui, ir sielai“, - pasakojo A. Jakunskienė.

 

Ji priminė, kad šventėje bus galima įsigyti įvairių iš grikių pagamintų gardumynų, rankų darbo daiktų, atvirukų su informacija apie grikius ir receptais.

 

Alytaus miesto savivaldybė šventės organizavimui skyrė 3000 eurų. Prie šventės organizavimo prisidės ir kiti rėmėjai.

 

Komentarų nėra
Rekomenduojami video: