Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Rudens mugė atnešė į Alytų naujų skonių ir kvapų

Vija Kudzienė  •  vija@alytusplius.lt  •  14:49, 2018-09-23
Akį patraukė kioskas su plevėsuojančia Sakartvelo (Gruzijos) vėliava
alytusplius.lt nuotr.

Saulėtas sekmadienio rytas alytiškius pakvietė į miesto centre vykstančią rudens mugę. S.Dariaus ir S. Girėno gatvėje nusidriekusioje mugėje įspūdžių netrūko nei suaugusiesiems, nei mažiesiems lankytojams.

 

Čia buvo ir nuobodžia tradicija tapusių kioskeliųi su rūkyta mėsa ar žuvimi ir, žinoma, kiniška bižuterija.

 

Tačiau akį patraukė kioskas su plevėsuojančia Sakartvelo (Gruzijos) vėliava ir pavadinimu „Gruziniška duona“. Priėjus arčiau nosį pakuteno gardus kvapas. Prie prekystalio stovėjęs vyriškis pasisakė, kad atvykęs iš Vilniaus. Jo atstovaujama įmonė jau kelis metus gamina gruziniškus patiekalus.

 

Alytuje prekiauja pirmą kartą. Atvežė puri ir chačapuri, tradiciniai gruziniški patiekalai iš miltų. O chačapuri dar ir pagardintas tikru gruzinišku sūriu suluguni.


Alytiškiai galėjo paskanauti gruziniškos duonos.

 

Nedrįsau prekeivio daugiau kalbinti, nes už manęs nusidriekė paskanauti gruziniškų patiekalų norinčių alytiškių eilė.

 

Už paprastą gruzinišką puri pirkėjai sumokėjau 2 eurus, tačiau už sūriu pagardiną chačapuri teko mokėti nuo 3 iki 5 eurų.

 

Paėjus vos kelis žingsnius akį vėl patraukė neįprastas vaizdas: prekystalis pilnas keistų lazdelių, primenančių ilgus saldainius paprastai pardavinėjamus prie bažnyčios per atlaidus.

 

Kas tai? Besišypsantis prekiautojas Deividas iš Vilniaus, paaiškino, kad tai čurčela - kaukazietiškas džiovintas desertas pagamintas iš riešutų ir įvairių vaisių sulčių. Pardavėjas noriai pasakojo apie tradicinį Kaukazo saldumyną ir dalino smalsuoliams jo gabalėlius paragauti.

 


Deividas kvietė paragauti čurčelos.

 

Norintiems įsigyti čurčelos, teko išsikaštuoti nuo 3 iki 5 eurų, priklausomai nuo to, kokio skonio saldumyno norėjo paskanauti.

 

Dar už poros žingsnelių skonio receptorius žadino didelės chalvos lėkštės. Pardavėja pasiūlė paragauti ir paaiškino, kuri chalva iš ko pagaminta. 100 g chalvos kaina - nuo 1 iki 2 eurų.

 


Rytietiški saldumynai traukė praeivius.

 

Už kelių metrų dėmesį patraukė du kibirėliai su raudonaisiais ir juodaisiais ikrais. Svečiai iš Baltarusijos prekiavo ikrais, pagamintais iš jūrų dumblių. Pirmiausiai papasakoję, kokie šie ikrai naudingi sveikatai, atskleidė ir jų kainą. Už vieną indelį ikrų, nepriklausomai nuo spalvos, prašė 3 eurų, už du indelius - 5.

 



Baltarusiški jūros dumblių ikrai.

 

Mugės lankytojus traukė ne tik skanumynai, bet ir sodinukai.

 


 

Sodininkas iš Utenos šiandien siūlė alytiškiams 5 rūšių rudeninių remontantinių aviečių, kurios kainavo nuo 2 iki 8 eurų už tris sodinukus.

 


Sodininkas iš Utenos dalinosi patirtimi su pirkėjais.

 

Kol tėvai ir seneliai rinkosi, ką įsigyti mugėje, mažieji sukosi karuselėje, šokinėjo ant batuto, važinėjo mažytėmis mašinėlėmis.

 

Smagią pramogą vaikams pasiūlė Trakų rajono gyventojas su savo augintiniu šetlando poniu Zefyru. Mugės lankytojai galėjo pasidžiaugti poniu ir jį paglostyti nemokamai, tačiau pajodinėti norinčių vaikučių tėveliams ši pramoga atsiėjo 5 eurus.

 


Trakų rajono gyventojas su savo augintiniu šetlando poniu Zefyru

 

 

 „Planavome sekmadienį praleisti Druskininkuose, bet geras oras pakvietė į mugę“, šypsojosi alytiškis Romutis Žebuolis.

 


Romutis Žebuolis

 

Saulėtas rytas ir žmonių šurmulys kėlė nuotaiką. Smagiai nusiteikę pirkėjai džiaugėsi pirkiniais ir pasakojo ką dar norėtų įsigyti.

Komentarų nėra