Pranešk naujieną! Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt |
Jurgio turgeliai. Pensija su kepure – ir „Sodra“ kaitina verslą!
Atlydys karantino varžtų neatleido. Kas ryžosi daugiau judėti, įsitikino, kad labai slidu! Šeštadienį apie 10 valandą į Alytaus turgų atlėkė greitoji – gelbėjo moterį, kuri neišvengė traumos. Mat po nukastu sniegu atsivėrė ledas, kartais nepadeda išsilaikyti jį pabarsčius ar net įsikibus artimojo parankėn.
Kiek atsivežė bulvių, tiek pardavė
Atšilus Alytaus turgeliai atgijo jau nuo ketvirtadienio. Pagrindinis Jazminų turgus atrodė kaip prariektas duonos kepalas. Ten, kur maistas, knibždėjo žmonės. Deja, kitoje turgaus pusėje ir jos paviljonuose – mirtina tyla.
„Turgus – pusė velnio, galima sakyti, geras. Bulves, kiek atsivežėm, visas pardavėm“, – šeštadienio turgumi buvo patenkinti ūkininkai, per šalčius visą savaitę lindėję namuose.
Prie turgaus vartų gražiausių rūsiu kvepiančių daržovių išrikiavo Butrimonių krašto ūkininkas Mindaugas Anušauskas. Ypač traukė akį jo užaugintos ir gerai išlaikytos morkos, svogūnai, burokėliai. Kilogramo jų kaina sukosi apie 40 centų. Kilogramas rūšiuotų bulvių – 50, maišais – po 40 centų.
Butrimonių krašto ūkininko Mindaugo Anušausko gerai išlaikytos daržovės ir sausio pabaigoje it šviežios.
Jazminų turguje užėmė savo pozicijas Likiškėlių kaimo ūkininkai Nastutė ir Rimantas Kiūdeliai. Dvi kaupinos raugintų kopūstų ąžuolinės statinaitės reklamavo jų žiemai paruoštų daržovių mozaiką. Kilogramas raugintų kopūstų, žiūrint ko pridėta, kainavo 1,3–1,5 euro.
Likiškėlių kaimo ūkininkų Nastutės ir Rimanto Kiūdelių žiemai paruoštų daržovių mozaika.
Ir „Sodra“ kaitina turgaus verslą. Sulaukę didesnių pensijų, bobutės ir diedukai pėdina į turgų vitaminų. Jazminuose sutikau stambų šulą, UAB „Dzūkijos statyba“ valdybos pirmininką Julių Žuką.
Nuotoliniu būdu triūsiantis veteranas negalėjo pasakyti, kiek padidėjo jo pensija.
„Dar nežiūrėjau, dar nemačiau“, – atviravo Julius, matėsi, kad ir be pensijos nesubliūškusi jo piniginė.
Alytaus statybų veteranas UAB „Dzūkijos statyba“ valdybos pirmininkas Julius Žukas dar nežino, kiek padidėjo pensija, bet vitaminams pinigų negaili.
Vieni alytiškiai pensijas gauna pradžioje mėnesio, kiti – baigiantis. Atsiradusi pensijų kepuraitė niekam dar nepakenkė.
Citrusiniai vaisiai varžosi su mūsiškiais obuoliais. Pastarųjų kaina neperšoko 1 euro.
Turi paklausą žieminiai ir vasariniai česnakai. Ūkininkai juos sveria, bobutės – po galvutę rikiuoja. Antai viena galvutė vasarinio česnako – apie 40 centų.
Turi paklausą medus, duona ir pyragai.
Namuose sūdyti švieži lašinukai – geriausia užkanda
Jazminų turgaus mėsos paviljone lyg malkomis nukrauti pakraščiai rūkytais ir sūdytais lašiniais, rūkytomis ir vytintomis dešromis ir dešrelėmis, mėsos vyniotiniais ir slėgtainiais. Čia ir be raginimų pirkėjų eilė su didžiausias tarpais pumpuriuoja.
Paviljono centre susibūrę žalios mėsos pardavėjai. Reklamuojasi, kad parduoda „svilintą lietuvišką kiaulieną tik iš ūkininkų“.
Gaudo akim pirkėjus ir jiems nuolat šypsosi seserys dvynės Vilma Lekavičienė ir Irma Isajevienė. Jos patarė kiaulienos kainas pradėti rašyti ne nuo nugarinės, o nuo pažandės.
„Pažandė labai populiari, sunku rasti šeimininkę, kad jos nečirškintų“, – pastebėjo seserys, kilogramas pažandės – 2–3 eurai.
Kilogramas pusgalvio – 1,5, karkos – 2, lašinių – 4,5–5, kumpio – 3,7–3,9, sprandinės – 5 eurai.
Beje, švieži lašinukai labai greitai pasūdomi. Juos reikia supjaustyti gabaliukais, sudėti į puodą ir užpilti karštu sūdymu su prieskoniais. Po trijų parų – geriausia užkanda!
Jazminų turguje yra geros riebios Atlanto silkės. Pirkėjai vėju išnešė agurkais kvepiančias stintas. Kilogramas jų – 6,5 euro.
Galima po šaukštą, galima ir pagurguliuoti
Nuo Vidzgirio kalvų nusileidus į miesto centrą, net kaukė nepadeda – riečia nosį. Nežinia, kuo kūrena namus alytiškiai? Todėl Jotvingių turguje neužsibūnu, pašaudau akimis ir... namo.
Jotvingių turguje įsitaisęs ūkininkas Eimantas Bakšys sakė, kad po šalčių atsirado daugiau pirkėjų. Paklausios prekės – daržovės, sūriai, naminiai vištiniai kiaušiniai. Pastarųjų dešimtis – 1,8–2 eurai.
Alytaus centre ketvirtadieniais laukiamas Birštono savivaldybės ūkininkas Valdas Mockevičius. Artėjant pavasariui, jo sveikuoliškų prekių lesyklėlė gerokai aptirpusi.
Patiko Valdo aiškinimas, kaip reikia naudoti sėmenų aliejų.
„Vieni rytais prieš valgį šaukštą aliejaus išgeria, kiti juo paskanina salotas, daržovių mišraines. Aš, kai skubu, išvažiuoju į darbą alkanas, užsivertęs aliejaus buteliuką net gerokai pagurguliuoju!“
Jotvingių turguje kiekvieną ketvirtadienį pasirodantis Birštono savivaldybės ūkininkas Valdas Mockevičius pirkėjams nešykšti patarimų, kaip virti sveikuoliškas košes ir naudoti sėmenų aliejų.