Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Verslą netikėtai pradėjusiai alytiškei meilė darbui svarbiau už pelną

Ina Grigūnaitė - Skrabulienė  •    •  7:37, 2019-09-28
Simona Skamaraitė prie savo rankomis sukurtos dekoracijos.
Asmeninio archyvo nuotr.

,,Jei neturi darbo, bet turi rankas ir galvoje verda kūrybinės idėjos - viskas įmanoma“, - įsitikinusi 25 metų Simona Skamarakaitė, dviejų vaikų mama, kurianti spalvotus stebuklus ne tik savo vaikams.

 

 Jos sukurti žaislai užkariauja daugybės mažylių širdis, o be Simonos sukurtų šventinių dekoracijų daugelis jau neįsivaizduoja krikštynų, gimtadienių ir vestuvių fotosesijų.

 

Verslu tapusios naujos veiklos jauna moteris ėmėsi prieš trejus metus.

 

Simonos rankdarbių ir šventinių dekoracijų nuomos poreikis taip išaugo, kad ji jau nebespėja viena pildyti vaikų svajonių. Taigi į pagalbą pasikvietė dar dvi auksarankes ir pradėjo savo verslą.

 

Jaunos moters ir jos pagalbininkių sukurti darbai keliauja ne tik po Lietuvos miestus, bet ir į Angliją, Norvegiją, Ispaniją, Airiją, Daniją ir į kitas šalis.

 

Pirmas darbas – dovana draugės mažyliui

 

Žaislų kūryba Simonos gyvenime atsirado netikėtai. Sykį pakviesta pas draugę į naujagimio palankynas ji Ilgai svarstė, ką originalaus, gražaus galėtų padovanoti mažyliui. Nieko išskirtinio neradusi nupirkti, nusprendė dovanėlę sukurti savo rankomis. Taip gimė pirmasis jos darbas - vardinukas.

 

Iš audinio, siūlų ir kamšalo sukurtas žaislas suteikė daug džiaugsmo mažyliui ir jo mamai. Tai Simoną paskatino sukurti daugiau darbų.

 

 

,,Vardinukai yra ypatingi tuo, kad jie individualiai sukurti konkrečiam vaikui. Kito tokio paties nenusipirksi jokioje parduotuvėje. Man be galo gera šiuos žaislus siūti, nes žinau, kad jie puoš vaiko kambarį, kaskart džiugins mažylių širdis“, - sakė pašnekovė.

 

Idėjos kyla spontaniškai

 

Vieni pirmųjų Simonos rankomis sukurtų darbų vaikams buvo lavinamieji minkšti pirštukai, su kuriais vaikai labiau gali įsijausti į pasakojamas istorijas. O visos kitos idėjos kildavo spontaniškai. Puikių minčių, kurias belikdavo tik  įgyvendinti, pavykdavo rasti ir internete. Neretai naujos idėjos kildavo netgi besisukant virtuvėje ar besimaudant duše.

 

 

,,Vos kažką įdomaus, originalaus pamatau, iškart audžiu mintį, kaip tai sukurti savo rankomis“, - šypsosi pašnekovė.

 

,,Nė nepajutau, kaip mano rankos ėmė kurti  rėmelius, foto albumus, karuseles, įvairūs lavinamuosius žaisliukus mažyliams“, - sakė alytiškė, daugiausia ir kurianti vaikams.  

 

Nors jos darbų paletėje yra ir kalėdinių žaisliukų, velykinių akcentų, rėmelių, segių, kitokių papuošalų.

 


Visas šventines dekoracijas alytiškė taip pat kuria pati. ,,Prieš kurdama naują dekoraciją, pirmiausia pagalvoju, ar ji tiks vaikams, ir tik tada pradedu ją gaminti“, - sakė jauna mama. Ji neslepia, kad kiekviena idėja reikalauja daug laiko, o ką jau kalbėti apie patį kūrybos procesą.

 

Mokė mergaites siuvimo paslapčių

 

Visai neseniai Simona buvo pradėjusi ir edukacinę veiklą. Surinkusi būrelį mergaičių, mokė jas siuvimo subtilybių.  Mergaitės išmoko ne tik įsiūti sagą, bet sukūrė keletą nesudėtingų žaisliukų. Deja, tokiai veiklai tęsti jaunai moteriai pritrūko laiko.

 

,,Darbas su vaikais buvo viena iš įdomesnių ir prasmingesnių veiklų. Gera buvo dalintis patirtimi“, - džiaugiasi Simona. Ją labai maloniai nustebino mergaičių nuoširdus susidomėjimas šiuo amatu. Jauna moteris ateityje planuoja tęsti pradėtą veiklą ir vėl mokyti mergaites siuvimo paslapčių.  Artėjant Kalėdoms, Simona planuoja surinkti grupelę mergaičių ir mokyti jas kurti kalėdinius žaisliukus.

 

,,Dievinu Kalėdas, tad maloniausia kurti tai, kas susiję su šia švente“, - šypsosi ji. Kurti kalėdinius žaisliukus ji pradeda jau rugsėjo pabaigoje.

 

Dirbant nuoširdžiai lydi sėkmė

 

Prisimindama pirmuosius savo žingsnius, kai pradėjo siūti, Simona neslepia, kad nebuvo lengva, teko įdėti daug pastangų, neretai nemiegodavo ir naktimis, kad užbaigtų pradėtus darbus. Bet šiandien ji džiaugiasi, kad  pastangos nenuėjo veltui, viskas atsipirko su kaupu. ,,Privalai darbą atlikti iš širdies ir nuolat tobulėti, tik tada tave lydės sėkmė“, - įsitikinusi Simona.

Simona neslepia, kad darbe kartais pasitaiko ir nemalonių situacijų. Buvo keli atvejai, kai pagaminus pagal klientų pageidavimus žaislus, daug darbo ir širdies į juos įdėjus, klientai nepanoro jų atsiimti, ignoravo žinutes. Negana to, socialinėje erdvėje ir užblokavo, kad negalėtų palaikyti jokio ryšio.

 

,,Po tokių situacijų pasijuntu neįvertinta, bet stengiuosi nepalūžti, o vėl judėti į priekį“, - sakė pašnekovė.

 

Meilė darbui svarbiau už pelną

 

Paklausta, ar iš susikurto verslo jau pavyksta išgyventi, Simona sakė, kad gal ir išgyventų, bet jai svarbiausia neprarasti meilės darbui.

 

,,Man atrodo, kad jei dirbsiu tik dėl pinigų, gali išblėsti meilė darbui. Tad dirbu negalvodama apie pinigus.  Geriau sukursiu mažiau darbų, bet siūsiu su dideliu džiaugsmu, meile ir užsidegimu“, - įsitikinusi jaunoji verslininkė.

 

 

Savo siuvinius alytiškė vežiojasi mašinoje, kad bet kur būdama, radusi laisvą minutę, galėtų užsiimti mėgstama veikla.

 

,,Siuvimas man – gyvenimo būdas, maloni, džiaugsminga terapija, be kurios neįsivaizduoju savo gyvenimo“, - sakė Simona.
 

 

Komentarų nėra