Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Nė nesvajojęs mokytoju būti alytiškis kasdien į darbą eina kaip į šventę

Ina Grigūnaitė-Skrabulienė  •    •  9:08, 2019-10-05
Mokytoju tapęs Ž. Kudarauskas jaučiasi atradęs svajonių darbą
Nuotrauka autorės

,,Kasdien į mokyklą pas savo mokinius einu kaip į šventę. Mokytojo darbas man teikia malonumą. Tikrai jaučiuosi esantis ten, kur turiu būti“, - šypsodamasis kalba alytiškis Žybartas Kudarauskas.

 

Jis jau devynerius metus Alytaus profesinio rengimo centre dirba virėjų mokytoju. Pašnekovas prisipažįsta, anksčiau nė nesvajojęs tapti mokytoju, dabar be galo  džiaugiasi savo pasirinkimu ir sako, kad šio darbo nekeistų į jokį kitą.

 

 

Su džiaugsmu kiekvieną dieną į darbą einantis 37 metų pedagogas tvirtina, kad šiame darbe jam viskas patinka. ,,Mėgstu virti, kepti, gaminti. Be to, dirbu su skirtingomis grupėmis, tad darbe nejuntu monotonijos. O tai suteikia įvairovės“, - pasakoja jis.

 

Paklaustas, kuo skiriasi virėjų mokytojas nuo kitų dalykų mokytojų, Žybartas teigė, kad virėjų mokytojui labai svarbus yra susikaupimas ir greitas sprendimų priėmimas, taip pat kūrybingumas ir gera intuicija.

 

,,Mūsų darbo rezultatai labai greitai išnyksta, nesvarbu kiek laiko, kūrybingumo įdėtum į produktą. Vis tiek jį suvalgai ir jis tampa užmirštas“, - sakė pašnekovas.

 

Nėra neįveikiamų iššūkių

 

 

Vyras džiaugiasi mokytojo darbo teikiamais privalumais. ,,Šiame darbe galiu kiekvieną dieną tobulėti, stažuotės į kitas šalis plečia akiratį, o naujausiomis technologijomis aprūpintoje darbo vietoje jaučiuosi puikiai“, - sakė jis.

 

Kalbėdamas apie iššūkius, su kuriais susiduria savo darbe, Žybartas sakė, kad nemažai jo mokinių yra išrankūs maistui. Tad kartais būna nelengvas iššūkis įrodyti jiems, kad kiekvienas patiekalas gali būti skanus. Viskas priklauso nuo jo paruošimo. O geras virėjas, mokytojo teigimu, privalo kiekvieno patiekalo paragauti.

 

Žybartas prisimena, kaip vienoje grupėje turėjo 7 mokinius, nevalgančius žuvies. Pasibaigus mokymo kursui, žuvies nemėgstančių liko tik trys.

 

,,Kiekviena diena mokytojo darbe gali būti kaip iššūkis, bet kai darbas teikia malonumą, visi iššūkiai įveikiami“,- įsitikinęs virėjų mokytojas.

 

Maisto gaminimu susidomėjo paauglystėje

 

Kad nori būti virėju, alytiškis suprato jau 9 klasėje, kai auklėtoja nuvedė į Alytaus profesinio rengimo centrą per atvirų durų dienas susipažinti su profesijomis. Žybartas prisimena, kad jis iškart nužingsniavo į tą skyrių, kuriame yra mokomi būsimi virėjai. Jau tada jam tapo aišku, kokia kryptimi pasuks.

 

 

Net ir dirbdamas mokytoju Žybartas yra papildomai dirbęs virėju. ,,Papildomai dirbau dėl to, kad galėčiau oriau gyventi. Dabar galiu oriai išgyventi ir iš mokytojo atlyginimo, tad papildomai užsidirbti nereikia“, - džiaugėsi pašnekovas. Šiuo metu jam didžiausias malonumas atostogų metu namuose visa širdimi atsidėti maisto gaminimui.

 

Mokytoju tapo atsitiktinai

 

Nors alytiškio artimųjų rate yra virėjų, jo niekas nevertė ir neskatino šio kelio rinktis. ,,Pats pasirinkau savo kelią ir tuo labai džiaugiuosi, nes maisto gaminimas man labai artima ir įdomi veikla“, - sakė pašnekovas.

 

Tai, kad jis tapo mokytoju, lėmė atsitiktinumas. Baigęs profesinę mokyklą Žybartas kurį laiką dirbo virėju įvairiose kavinėse ir studijavo Kauno kolegijoje.

 

Kai jau buvo įgijęs maisto ruošimo technologo specialybę, vyras pamatė skelbimą, kad Alytaus profesinio rengimo centre reikalingas mokytojas. Nusprendė sudalyvauti atrankoje. Sėkmingai ją praėjęs Žybartas tapo virėjų mokytoju.

 

Jis stengiasi nuolat tobulėti kaip pedagogas, skaito daug literatūros apie maisto gaminimo subtilybes, semiasi patirties geriausiuose Lietuvos ir kitų šalių restoranuose. ,,Kai pats turi gerų įgūdžių, gali juos perteikti ir savo mokiniams“, - sakė pašnekovas.

 

 

Komentarų nėra