Pranešk naujieną!
Tel. 8 670 94 094. El. paštas info@alytusplius.lt

Jurgio turgeliai. Tėvo dienai – bijūnai, jaunavedžių guoliui – jazminai

Jurgis Kochanskas  •    •  8:55, 2019-06-02
Jotvingių turguje pakvipo bijūnais ir jazminais. Jų atvežė Janina Sadauskienė iš Alytaus kaimo.
Jurgio Kochansko nuotr.

Neskiriu bijūnų nuo pivonijų ir daug kas jų neskiria – tos pačios gėlės. Kaip jos gardžiai kvepia!

 

Jotvingių turguje birželio 1-ąją didžiausią glėbį bijūnų buvo prisiskynusi Alytaus kaimo gyventoja Janina Sadauskienė. Ji bijūnus suporavo su jazminais, regėjosi, kad tikriausia vasara į Jotvingių turgų atsikraustė ir paskleidė savo kerus.

 

Beje, iš bijūno žiedlapių, lapų, stiebų ir šaknų žolininkai gamina arbatas, užpilus, nuovirus ir trauktines. Tai tikras ramstis senatvėje.

 

Jazminai taip pat ne iš kelmo spirti. Jie tinka pasigražinti, o jų kvapas net ir prastam „katinui“ sukelia aistras (sklinda legendos, kad Kleopatra, panaudojusi aistras sukeliantį jazminų aliejų, sugundė Marką Antonijų).

 

Kas braškių nelaistė, pas tą ir uogų nemezgė

 

Alytaus turgeliuose ir be gėlių yra ką pirkti. Paskutinės pavasario dienos buvo šaltos, prastai augo agurkai. Todėl jų augintojai neatsigynė pirkėjų ir eilių. Išpirkdavo iš ryto. Kilogramas agurkų –  2, prastesnių –1,5–1,8 euro.

 

Kilogramas atvežtinių pomidorų – iki 2 eurų.

 

Eina kaip sviestu pateptos pernykštės bulvės, kilogramas jų – 60 centų. Atvežtinių šviežių bulvių kilogramas dar peršoka vieną eurą. Pasak ūkininkų, už poros savaičių jau turėsime savų šviežių bulvių.

 

Jazminų turguje, po Julės ir Vito Kožanių iš Seimeniškių, su braškėmis pasirodė Alytaus kaimo ūkininkė Rimutė Zalieckienė.

 

Alytaus turguje Jazminų gatvėje kvepia braškėmis, kurias užaugino ūkininkai Rimutė ir Bronius Zalieckai. Rimutė sako, kad braškių po plėvele turi 48 arus, kol kas skina kas antrą dieną.

 

„Skinu kas antrą dieną, ne taip noksta, kaip norėtųsi“, – sakė Rimutė ir patarė apie braškių auginimą klausti jos Bronių.

 

„Auginame 48 arus braškių ir visas dengiame plėvele. Saulės užteko, trūko vandens. Kiekvieną vakarą išliedavau ant braškių 30 kubinių metrų vandens. Kas nelaistė, pas tuos ir braškės prastai mezgė. Uogų, žinoma,  atsiras ir pas juos, tik jau vėliau“, – pasakojo ūkininkas Bronius Zalieckas.

 

Rimutė kilogramą saldžių kvapnių savų braškių pardavė po 5 eurus.

 

Pasigedau Jazminuose Vankiškių kaimo braškių augintojo Valdo Simanavičiaus, teko paskambinti.

 

„Dirstelėjau po plėvele: ant kiekvieno stiebo sulig vaiko kumščiu penkios braškės raudonuoja – jau ragaujame, artinasi ir turgaus dienos. Vis dėlto, galvoju, kad ateityje auginsiu vėlyvąsias, jos prisirpsta antroje liepos pusėje ir uogų būna iki rugpjūčio vidurio, nebaisios jokios šalnos, o pinigai – tie patys“ ,– pasakojo ūkininkas.

 

Alytaus turgeliuose dar karaliauja atvežtinės braškės, kilogramas jų – 3–3,3 euro.

 

Prasidėjus vasarai, alytiškiai įsikibo į kiaulės sprandą – po 5,5 euro sprandinė tik padulkėjo! Perka ją kepsniams ir šašlykams. Beje, kilogramas nugarinės –  taip pat 5,5 euro.

 

Svarbios dar dvi turgaus kainos: kilogramas sviesto – 8, lydyto sviesto – 11 eurų.

 

Per savaitę vienu euru atpigo šviežias medus. Kilogramas jo – 6 eurai.

 

Jazminuose darbuojasi Butrimonių krašto ūkininkaitis Martynas Anušauskas. Jo daržovių pirkėja – Laimutė Jusienė.

 

Grūdai, paukščiai ir bičių motinėlės

 

Kaniūkų turgus pasitiko vasarą dar pilnais maišais grūdų. Jų kainos – aprimusios. Maišas (50 kg) miežių – 10, kviečių – 11, rugių – 10, kvietrugių – 12 eurų. Buvo ir pupų – 12, avižų – 11 eurų.

 

Kaniūkuose buvau šeštą, pabuvau apie valandą. Geriausiai pirko kviečius, paukščiams – kombinuotuosius pašarus, skaldytus kviečius ir kukurūzus, pastarųjų miltus.

 

Kaniūkų turguje netrūko grūdų, labiausiai pirko kviečius.

 

Paklausios vištaitės, žąsiukai, ančiukai, kalakučiukai, broilerio viščiukai.

 

Naminių margių viščiukų ir ančiukų atvežė Genių kaimo ūkininkaičiai sesuo ir brolis Diana ir Danielius Makštučiai, dirbantys tėvų Daivos ir Dainiaus Makštučių galvijininkystės krypties pieno ekologiniame ūkyje. Diana baigusi agronomijos studijas, o Danielius neatsiejamas nuo ūkio technikos. Šeima valdo 200 hektarų žemės, be darbščių vaikų pagalbos ekologinio ūkio šeimininkai neišsiverstų.

 

„Turime inkubatorių, paukščiukus peri ir kalakutės, – pasakojo Diana, už viščiukus prašanti po vieną, ančiukus – po pusantro euro.

 

Genių kaimo ūkininkaičiai sesuo ir brolis Diana ir Danielius Makštučiai atvežė į Kaniūkus kaimiškų ančiukų ir margių viščiukų.

 

Didžiulių vištų atvežė Alovės paukštininkas Donatas Dzenkus. Jas rikiavo poromis – nuo 20 iki 45 eurų. Brangiausi – didieji baltieji kochinchinai (45), bramai (40), brakeriai (30), varverkai ir minorkos (po 25), bernaveldai (20 eurų).

 

„Vištos – didelės, o jų kiaušiniai – normalūs“, – atsakinėjo į klausimus D. Dzenkus.

 

Alovės kaimo paukštininkas Donatas Dzenkus ir jo pora didžiųjų baltųjų kochinchinų.

 

Ir Kaniūkuose būna bitininkų. Čia kilogramas šviežio medaus – 5 eurai. Bičiulis Vytautas Patinskas iš Pasapninkų kaimo turėjo apvaisintų bičių motinėlių. Viena – 15 eurų.

 

„Pernai užauginau 500, šįmet galvoju apie 700 apvaisintų bičių motinėlių, labai paklausios“, – sakė Vytautas, ne tik laikantis bites, auginantis jų motinas, bet ir vadovaujantis Varėnos krašto „Dzūkijos“ bitininkų draugijai.

Griežtai draudžiama alytusplius.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti alytusplius.lt kaip šaltinį.
loading...

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Web puslapių adresai ir el. pašto adresai automatiškai tampa nuorodomis.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai