Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Jurgio turgeliai. Staigmena – šviežias blindžių medus!

Jurgis Kochanskas  •    •  9:50, 2023-04-23
Bitininkas Juozas Pileckas duoda paragauti šviežio bičių medaus.

Alytaus turgelius atpažinčiau užrištomis akimis – kvepia šviežiais vietiniais agurkais, grybais ir  šviežiu medumi! Tai ne sensacijų gaudytojo išmonė, o tikri faktai, užfiksuoti balandžio 22-ąją, Jurginių išvakarėse.


Kaniūkų ūkininkai anksti pasėjo, pasodino ir jau skina agurkus


Alytaus turgelių prekiautojai pasakytų, kad tik kačiukai nemato tekančios saulės, nes jie gimsta akli. Miesto darbštuoliai ir kaimo žmonės tokios prabangos neturi: keliasi anksti, gulasi vėlai – visi darbai su saule!
Regis, kad ilgai nepratę miegoti ir Kaniūkų kaimo ūkininkai Gražina ir Ričardas Kunc, jau 24-erius metus auginantys agurkus. Prie Alytaus dveji Kaniūkai, agurkų augintojų kaimas glaudžiasi prie Luksnėnų sodų. Netoli miestas, tad darbštuolių šeima, kai tik prasideda agurkų sezonas, ir siuva į Alytaus turgelius.

Vietinių ūkininkų tik ką nuskintiems agurkams – kvapnūs, traškūs – pirkėjų netrūksta.


„Kovo 7 dieną pasėjome, 15-ąją – į šiltnamius pasodinome, šiandien, balandžio 22-ąją, pirmuosius agurkus nuskynėme ir į Jazminų turgų atvežėme“, – pasakojo Gražina. 


Tai pirmieji vietinių ūkininkų užauginti agurkai. Pasak Gražinos, Alytaus turgeliuose vietinių ūkininkų užaugintų pirmesnių agurkų nebūna.


„Šviežių agurkų turėsime iki rudeninių šalnų. Agurkų kaina – kaip ir atvežtinių, 1 kilogramas – 4.5 euro. Gal mokėtų ir daugiau, bet užtenka“.

Jazminų turguje Kaniūkų kaimo ūkininkė Gražina Kunc, atvežusi iš savo ūkio pirmųjų agurkų.


Prekiautojai ne brangininkai, aukščiau bambos nešoka. Gražinos ir Ričardo užaugintus agurkus pirkėjai vertina, greitai išperka.  


Bitininkas atvirauja: „Už šviežią medų dėkoju gamtai“


Jazminų turgus pakvipo šviežiu medumi, jo atvežė alytiškis Juozas Pileckas. Jo bitynai Lazdijų krašto ganyklose darbuojasi.


„Už šviežią medų dėkoju gamtai, kad nebuvo šalnų. Lazdijų krašte 2 laipsniais šilčiau, o tai bitėms didžiulis pliusas. Pirmojo blindžių medaus bitės jau įnešė į avilius  prieš Velykas ir dabar dar neša. Mano bičių šeimos maistu aprūpintos, iškėliau apšiltintus magazinus, kaip mat medumi užpylė. Blindžių medus greitai tirštėja, išėmiau paragauti. Pirkėjai netiki, kad balandžio pabaigoje gali būti šviežio medaus“,– pasakojo bitininkas.


„Negali būti!“, – stebisi šviežio medaus paragavę alytiškiai – gardus ir perka. Puslitrinis stiklainis šviežio blindžių medaus – 7 eurai. 


Juozas Pileckas, kaip ir pernai, tikisi alytiškius palepinti ir pavasariniu klevų medumi. Jis šviesiai žalias ir labai skanus. 


Klevai, jų lapų dar nematyti, jau garbiniuojasi žiedų kekėmis. Galima įsitikinti, kad ne tik žiedų kvapas, bet ir bičių dūzgimas svaigina. 


Dzūkai mažus it špygaitė šmorškus kurcinio ašaromis užpila


Mano kaimynas miškininkas, matyt, išlepintas, sako, kad bobausis ne grybas ir pripažįsta tik baravyką. Aš jam prieštarauju: ir „šmorškai geri grybai, ba labai gardziai kvepia!“ 


Man pritartų ir alytiškė Gražina Bubnienė: šeštadienį du kibirus ir didžiulę pintinę bobausių į Jazminų turgų atvežė!


„Už Merkinės grybavau“, – neslėpė moteris ir parodė didžiausią bobausį, svėrusį 505 gramų.

Alytiškės grybautojos Gražinos Bubnienės rankose – 505 g bobausis


Gražina antrąkart su bobausiais Jazminų turguje. Pirmieji grybai buvo maži, susiraukę it špygutės. Dzūkai tokius merkia į kurcinio ašaras ir šiuo užpilu trina skaudančius sąnarius. 


Kilogramas bobausių – 3 eurai. Kaip mat prie prekiautojos prilipo pirkėjas Juozas Launikonis. Juk pats už 3 eurus į mišką nenuvažiuosi, nuo erkių nepasiskiepysi, nežinodamas bobausių augimviečių, kažin, ar jų rasi.

Juozas Launikonis nedvejodamas perka bobausių – pasilepins šviežiena!


„Jau seniai dairiausi turguje bobausių, pirmą kartą užtikau. Man jie labai skanūs, verdu ir valgau. Aš du kartus 15–20 minučių perverdu šiuos grybus, o jūs? “ – klausė pirkėjas. 


Gražina taip pat bobausių mėgėja, juos perverda 3 kartus, valgo, net ausys kruta. Ir, regis, dzūkė toliau sveika gyva grybauja.


Dešimt kalakutės kiaušinių – 10 eurų


Turgeliuose plečiasi gėlių kilimas. Per savaitę našlaitės supigo 10 centų ir viena – 70. Gėlių – per akis, sunku išsirinkti. Beje, ne viena sodietė ieško senovinių darželio gėlių. Išgirdau graudžią istoriją: griovė senus namus ir išnaikino darželį – apie gėles nepagalvojo. Dabar norėtų atsodinti, bet turguje net žalios rūtelės nerasi. 

Juda kruta pavasarinis Jazminų turgus.


Atsiranda vis daugiau pasodo. Į Jazminų turgų iš Raižių, Dovilės ir Edvardo Mekionių gėlių ūkio atkeliavo ir pomidorų daigų. Vienas – 1,5 euro.

Gėlininkas Edvardas Mekionis ir jo užaugintų  pomidorų pasodas.


„Dar anksti, bet jau klausia, – sakė Edvardas – pardaviau tris dešimtis. Kas turi šiltnamį prie namų, nebijo šalnų, pasisodins ir gali sau tupinėti“.

 Priekyje gėlės iš Dovilės ir Edvardo Mekionių ūkio ir šeimininkas.


Šįkart aplenkiau Kaniūkų turgų, tik savaitė praėjo, ten pokyčių dar nebus. Trumpam užsukau į Jotvingių turgų – privežta kaimiškų vištinių kiaušinių, dešimtis – 2–2,5 euro. 


Kalakutinių kiaušinių turėjo Miroslavo seniūnijos ūkininkas Eimantas Bakšys, dešimtis – 10 eurų.


„Ne mėsinių, paprastų kaimiškų kalakučių kiaušiniai – deda kaip pasiutusios! Kiaušinius perka perinti – brangūs, o gal ne. Už kalakučiukus daugiau mokėsi“, – aiškino ūkininkas.

Jotvingių turguje Miroslavo seniūnijos ūkininkas Eimantas Bakšys sako, kad kalakutinius kiaušinius perka perinti.


Kai pats neprisirenki, neprisiskini, turguje ir sauja rūgštynių šviežiena. Po Jurginių ir man praverstų rūgštelė – spirgintų rūgštynių sriubos dubenėlis su bulvėmis ir dideliu šaukštu grietinės.

Rekomenduojami video: