Pranešk naujieną!
Tel. 8 616 51 718. El. paštas info@alytusplius.lt

Druskininkuose sekmadienį praūžė aštuntasis Sūrių Festivalis

Audrius Jakubauskas  •    •  9:51, 2022-08-15
Mindaugo Jakubausko nuotr.

Rugpjūčio 14-ąją Druskininkuose vyko aštuntasis sūrių festivalis. Jame dalyvavo 20 smulkių sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Renginyje apsilankė keli tūkstančiai sūrio mylėtojų, kurie domėjosi, degustavo, bendravo ir pirko ūkininkų nuoširdaus darbo vaisius.

 

Septintą kartą Lietuvoje vykusiame sūrių konkurse dalyvavo 33 sūriai. 

 

Nugalėtojais tapo:


Geriausias karvių pieno sūris – Baltas brolis – sūrininkė Rasa Griežė


Geriausias ožkų pieno sūris – Ožka pataluose – sūrininkas Mantas Baršys 


Geriausias avių pieno sūris – Keistuolis – sūrininkė Vaida Genienė


Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – Taip Toliau (karvių) – sūrinė Soira, Latvija


Geriausias baltojo pelėsio sūris – Ožka pataluose (ožkų) – sūrininkas Mantas Baršys 


Geriausias puskietis sūris – Keistuolis (Avių) – sūrininkė Vaida Genienė


Geriausias šviežias sūris – Marčios (karvių) – sūrininkė Rūta Aliukonienė


Geriausias kietasis sūris – Birželis (ožkų) – sūrininkas Mantas Baršys 


Mėgstamiausias publikos sūris – Lakowy (ožkų) – Kamil Holajda, Lenkija


Grand prix – Ožka pataluose – sūrininkas Mantas Baršys 

Konkursas buvo vykdomas pagal tokių konkursų tarptautinę patirtį. Komisija: Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas, Paulius Jurkevičius – gastronomijos žurnalistas (Roma), Arūnas Starkus – Vyno Klubas, Someljė mokykla.

 

Renginį pradėjo Vilniaus Universiteto profesorius Rimvydas Laužikas, skaitęs paskaitą „Sūriai Lietuvos gastronomijos istorijoje“. Sužinojome ant kurio maisto hierarchijos laiptelio istoriškai Lietuvoje buvo padėti sūriai ir kodėl.

 

Didelio dėmesio sulaukė ypatingos sūrių degustacijos. Gastronomijos žurnalistas Paulius Jurkevičius pristatė sicilietiškus sūrius, tarp kurių net su figų sultimis fermentuotas. Lenkiškus avių ir ožkų sūrius komentavo kylanti Lenkijos sūrininkystės žvaigždė Kamil Holajda. Lietuviškų sūrių degustaciją vedė renginio organizatorius Audrius Jokubauskas.

 

Renginio metu veikė kūrybinės dirbtuvės vaikams, mokslinis šou “Atradėjas”, savo įspūdžiais dalijosi konkurso komisijos nariai. Sūrių Festivalį vainikavo grupės “Sidabro” koncertas.

Komentarų nėra